Presentatie workshop ( Mijn deel)

Handletteren

Inhoud:

  • Wat is handletteren? R
  • Geschiedenis A
  • Soorten handletteren/ kaligrafie R
  • Waar wordt het nog steeds toegepast? A
  • Hoe kan je het leren? R
  • Benodigdheden A
  • Hoe moet het? R

Wat is handletteren?

Handletteren is de moderne vorm van kaligrafie. Kaligrafie is een schoonschrift dat in de Middeleeuwen al werd toegepast. Op de dag zelf wordt het kalligraferen nog steeds als schrijfvorm gebruikt, maar wel in een aangepaste modernere vorm; handletteren. Bij handlettering probeer je een quote op een zo leuk mogelijke en originele te schrijven met toepasselijke tekeningen ernaast. Bij handletteren laat je dus je creatieve hersenen tot uiting. 

Het verschil tussen kalligrafie en handletteren is dat kaligrafie het schoonschrift is dat in de vroegere leven al werd toegepast( zie je bijvoorbeeld nog steeds in kloosters in het buitenland). Handletteren is een vorm van schrijven dat is afgeleid van kaligrafie. Handletteren is dus kaligrafie in ‘’een nieuw modern jasje’’.

Soorten:

Gotisch, Romaans, Karolisch en Beneventaars:

Gotisch schrift zijn alle boekschriften gebruikt na de Karolingische minuskel en voor het humanistisch schrift.

In de twaalfde en dertiende eeuw werd in Europa wetenschap, literatuur en kunst bekender aan t worden. Via de contacten met de Arabieren in Spanje werden de Griekse filosofen herontdekt. Door de universiteiten en de handel nam de vraag naar ‘’normale’’ boeken  en boeken met onderwerpen als wetteksten, studieboeken, geschiedenis en wetenschappelijke werken toe. Er was wel een goed leesbare Karolingische minuskel, maar het schrijven ervan kostte tijd en omdat dat het brede lettervormen had, nam het veel plaats in op het perkament. Dit was een groot nadeel, omdat het perkament heel duur was. Mensen wilden dat probleem oplossen en maakte het schrift smaller en eenvoudiger. Op deze manier ontstond het gotische schrift.

Het gotische boekschrift ontwikkelde zich langzaam uit de Karolingische minuskel. De handschriften verschilde eerst niet veel. De letters werden alleen steeds dikker en robuuster ( groffer ) geschreven en meer afkortingen werden gebruikt. Het schrift werd regelmatiger en hoekiger. De letters werden soms verbonden met dunne opgaande schuine lijnen en in de letters m en n werd de bovenste boog vervangen door hoeken. Dit schrift wordt  het protogotisch of pregotisch genoemd en het kwam voor het eerst voor in het kanselarijschrift.

 

 

Romaans:

 

Hoe kan je het leren:

Handletteren wordt steeds bekender en op een modernere manier toegepast. Steeds meer mensen houden zich ermee bezig en verdiepen zich in tips en tricks om een tekst op een zo leuk mogelijke en originele manier neer te zetten. Op YouTube zijn onder andere veel filmpjes te zien over handletteren. Ook Pinterest en boeken zijn goede manieren om handletteren te leren. Een andere manier, een wat gezelligere misschien is een workshop volgen. Hierbij zit je met een groep mensen en een gespecialiseerde, die uitleg geeft over hoe het moet.

 

Hoe moet het:

Ten eerste heb je de benodigdheden allemaal nodig:

  • Een potlood: om gemakkelijk te schetsen.
  • Een gum: om fouten mee te wissen (een zachte).
  • Kalligrafiestiften: met verschillende diktes of een fineliner.
  • Brush pen: om verschillende dikke letters te kunnen maken.
  • Papier: om veel schetsen te kunnen maken.

Pak een papier en een potlood. Begin eerst met schetsen en een opzetje te maken. Als de schets naar wens is, kan je de met de brush pen of fineliner de potloodlijn over trekken en de tekening naar wens te maken. Als er nog potloodlijntjes te zien zijn, probeer die dan weg te gummen, maar wacht eerst tot de brush pen en fineliner opgedroogd zijn. Op het moment dat je te vroeg begint met gummen en de stift is nog niet opgedroogd, kan je de stift uit laten lopen. Dit is niet ten voordele van je werk! Als je helemaal tevreden bent kan je nog kleur toevoegen om er een ‘’finishing touch ‘’ aan te geven.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb